DEMETRIA TAYLOR – DOIN' WHAT I'M SUPPOSED TO DO

Artiest info
Website
facebook
Label: Delmark Records

 

'It's My Time'

Chicago blues gitarist Eddie Taylor was een invloed op zijn dochter Demetria, hoewel hij stierf toen ze 12 jaar oud was. Demetria was opgegroeid in een bluesfamilie, haar broers en zussen waren allemaal betrokken in de muziekwereld. Vader Eddie Taylor is het meest bekend van zijn geweldige gitaarwerk bij Jimmy Reed in de jaren 1950 en '60 en was goed bevriend met andere bluesartiesten als Eddie Shaw, Little Wolf, Johnny LittleJohn en Sunnyland Slim met wie hij regelmatig samenwerkte. Eddie Taylor jr. is zeker geen onbekende, zijn gitaarstijl is zelfs gemodelleerd na die van zijn vader.

In de liner notes van het nieuwe album van Demetria Taylor valt te lezen dat "Doin' What I'm Supposed to Do" een eerbetoon is aan haar vader, zoals ook haar vorig succesvolle album "Bad Girl" (2011) dat elf jaar geleden ook voor Delmark Records verscheen en dat werd genomineerd voor 'Best New Artist Album' op de 2012 Blues Music Awards. Maar er is zelfs meer, zoals Deitra Farr het mooi omschrijft: "I knew her daddy and her mama and I know they would be proud of their seventh child. The house Demetria Taylor was born into was the real House of The Blues, on Chicago's Westside. She is intimate with the blues. And it's her turn and her time." De songs op dit album zijn een balans van traditionele blues en moderne R 'n B, met een aantal songs geschreven door haar familie, een aantal door haar bandgenoten Mike Wheeler en Larry Williams, één door Magic Sam, en twee door Demetria zelf. Ditmaal geen songs van Koko Taylor, haar grootste vocale invloed, maar gelukkig geeft Demetria een meer persoonlijke stijl aan al deze songs, en als ze soms begint te grommen is ze vocaal vergelijkbaar met een Etta James maar dan wel met een veel groter gevoel van nuances. Overigens, Demetria Taylor is onlangs onderscheiden met de "KoKo Taylor Queen of the Blues" prijs. De ceremonie vond plaats in Tunica, MS, waar de "Jus' Blues Foundation" haar blues awards uitreikte.

Speciale gasten zijn de legendarische zangeres Deitra Farr op een nummer dat geschreven is door Demetria's moeder, Vera Taylor, "Blues Early This Morning", en gitarist Billy Flynn, die zijn ongelooflijke bijdrage levert op het eerder genoemde nummer, evenals op het openende "83 Highway", een original van Demetria's vader. Brian James op piano is een ander smakelijk ingrediënt dat dit openingsnummer nog meer kruidig maakt. "Baby Be Good", heeft een zeer funky ritme, flirtend met pop en soul, geschreven door Wheeler en Williams en kunnen dan ook hier hun gebruikelijke ritmische formule uitbuiten. "Bad Girl Day", gaat verder met funk en soul als basis, maar met het daaropvolgende "Blues Early This Morning", keert Demetria weer terug naar de blues met Deitra Farr, alsmede het fantastische gitaarspel van Billy Flynn. "Welfare Blues" van Eddie Taylor Jr. bevestigt de compositorische kwaliteit van de Taylor familie. Demetria schittert hier vocaal om een welverdiend eerbetoon te brengen aan haar geliefde broer, maar ook omwille dat de Hammond B3 hier meesterlijk bespeeld door Brian James, ook een grote meerwaarde is. Na de met R&B, soul en funk doorweven titeltrack, die wat doet denken aan de dansvloeren van de jaren '70 treedt "Done" ook verder in deze voetsporen van soul en funk verweven door de gitaren van Mike Wheeler en Carlos Showers. "I'm Gonna Tell It", is een soulnummer met wederom zijn dosis funk in de ritmesectie, en bluesy jammerende gitaren. Na Demetria's zeer dansbare "Nursing My Kitty Cat", zet "Stay Gone" de stijl van de funky songs voort en dit hier verleend door de magische bas van Larry Williams. Magic Sam's originele "You Belong To Me" is nog zo'n upbeat nummer om je aan het dansen te houden, en Mike Wheeler's gitaarspel is zonder twijfel geweldig. Het afsluitende "Young Gun Taylor", is eerder een eenvoudige R 'n B song, zeer toepasselijk zou ik zeggen. De songs zijn soms te funky om echte blues te zijn, al zijn deze nummers zeer onderhoudend en nostalgisch, en hoor ik vooral de inspiratie van blues & soul gevormd door Muscle Shoals, Fame Studios & Stax muzikanten.

Met "Doin' What I'm Supposed to Do" kunnen we alvast Demetria's persoonlijke benadering van de blues ervaren, en tevens benadrukt deze Queen of the Blues hoeveel vocale mogelijkheden ze wel heeft. Met "Doin' What I'm Supposed to Do" lijkt Demetria een formule te hebben gevonden waarmee ze terugkeert naar haar bluesroots. Haar unieke sound vol frisheid, creativiteit en ruw talent slaat een brug tussen genres en generaties en als zij daarbij de juiste mensen rondom zich kan verzamelen is ze de enige ware opvolgster van Koko Taylor. En deze mensen heeft ze met de leadgitaristen Mike Wheeler, Billy Flynn & Carlos Showers die op indrukwekkende wijze bijdragen aan een weg die is ingeslagen door Steve Cropper. Ze omringen Demetria met sprankelende perceptieve bluesy loopjes die nooit zielloos zijn. Voeg daarbij de extra vocals van Deitra Farr, Larry Williams (bas), Brian James (keyboards) en Melvin Carlisle "Pookie Styx" (drums), en is het 52 minuten genieten van deze mix van vintage, hedendaagse en originele blues, die werd opgenomen in de Delmark Riverside Studios, waarbij niet echt een nieuwe sound wordt gecreëerd, maar eerder de rijkdom van deze associaties demonstreert.

 

 

Track listing: 01. 83 Highway (Eddie Taylor, Sr.); 02. Baby Be Good (Mike Wheeler/Larry Williams); 03. Bad Girl Day (Mike Wheeler/Larry Williams); 04. Blues Early This Morning (Vera Taylor); 05. Welfare Blues (Eddie Taylor, Jr.); 06. Doin' What I'm Supposed To Do (Mike Wheeler/Larry Williams); 07. Done (Mike Wheeler/Larry Williams); 08. I'm Gonna Tell It (Mike Wheeler/Larry Williams); 09. Nursing My Kitty Cat (Demetria Taylor); 10. Stay Gone (Mike Wheeler/Larry Williams); 11. You Belong To Me (Samuel Maghett "Magic Sam"); 12. Young Gun Taylor (Demetria Taylor/Brian James).